7 Coole dingen die je met je Google Home kunt doen

Knal je Google Home (mini) naar een next level met deze trics!

Spraakassistenten zijn in Nederland in opkomst! Het is verassend om te zien, maar in ons koude kikkerlandje heeft een van de hoogste adoptiegraden van de wereld wat betreft deze gadgets. Niet in de laatste plaats komt dat door de Google Home (mini). Betaalbaar, prima speaker en een echte weggeefgadget!

google home mini

Natuurlijk harstikke mooi, maar de Nederlandse versie van Google Spraakassistent is pas sinds Juli live, dus er zijn nogal wat verbeterpunten te zoeken. Het enige waar ik de Google Home speaker nog voor kon gebruiken is om muziek te spelen of de lichten aan te zetten.

Het is dan ook niet voor niets dat ik mijn Google Home speaker al snel op de Engelse stand heb gezet. Het bleek dat hier al direct véél meer (toffe) functies op zaten. Hier even 7 opvallende zaken die inmiddels lukken met de Google Home.

Bestel een pizza, en zet je deuren op slot.

Google Assistant kan verbinding maken met diensten van derden, zodat je de mogelijkheden best wel kunt uitbreiden. Met deze integraties, zogenoemde  Google Assistant apps, kun  je een pizza  van bijv. Domino’s bestellen, op afstand een Mercedes auto starten (mits die dit ondersteunt), of je deuren op slot doen, indien je een smart lock hebt. Niet heel vriendelijk voor de pizzabezorger die dus net voor je deur staat…!

Zet een tandenpoets timer

Timer Google Assistant

Soms zijn de eenvoudigste hulpmiddelen de beste. Wie kent het niet, die befaamde 2 minuten je tanden poetsen. Maar in alle haast kom je hier nooit aan (schuldig). Het instellen van een tandenpoetstimer is een simpele manier om je tandarts gelukkig te maken. En jezelf natuurlijk ook op de lange termijn.

Natuurlijk kun je Google Assistant vragen om een timer voor 2 minuten in te stellen, maar ga gewoon een stap verder en stel je eigen commando in. Je hoeft slechts de magische zin, zoals “OK Google, tandenpoets tijd” te zeggen en het aftellen naar schonere tanden begint.

Je afstandsbediening vanaf nu altijd kwijt zijn

Al is dat helemaal niet erg meer. Met Google hoef je geen afstandsbediening te hebben om door Netflix te graven en terug te gaan naar die Narco’s aflevering waar je was gebleven. Met de Assistent zet je je tv aan, en start je films en of je favoriete serie van Netflix, HBO, Google Play en YouTube in no time.

YouTube video

Google Home herkent ook verschillende afspeelopdrachten voor Netflix zoals Pauze, Stop en Start aan het begin. Nog nooit luisterde je Tv zo goed naar je.

Winkelen zonder het huis te verlaten

Geen melk meer in huis? Meer shampoo nodig? Nog een Google Home speaker bestellen? Je kunt het met Google Assistant. Oke, fair enough: in Nederland zijn we nog niet zover, maar in de Engelse taal wel.

Zodra je op de Engelse versie een betaalmethode hebt ingesteld, kun je via Google Home bestellingen opvragen bij o.a. bol.com en  Albert Heijn. De verwachting is dat snel ander winkels zich hier bij aansluiten. Niet in de minste plek Amazon, wanneer deze in Nederland opduikt!

Verander de stem van Google Home

Als je de standaard stem van Google Assistant een beetje moe (of flink zat) bent, kun je die gewoon veranderen! Vanuit de Google Assistant iOS of Android app ga je gewoon naar Instellingen > Voorkeuren > Assistant Voice. Daar kun je kiezen uit 8 verschillende stemmen. De een klinkt wat holler of gekker dan de ander, maar je kunt wel doen alsof je meer dan genoeg vrienden hebt zo!

Mocht je geen van deze stemmen aantrekkelijk vinden, wees gerust, de stem van zanger John Legend kun je selecteren, en straks ook Snoop Dogg (of Lion Dog, of hoe dan ook). Shiiiiiiit.

Google Home Hub stemmen

Een nieuw ochtendroutine

Stel je voor dat wanneer je wakker wordt, Google Assistant je de gebeurtenissen op je agenda vertelt, de lichten aanzet en begint met het zetten van een straffe bak koffie. Nou, dat kan gewoon!

Standaard heeft Google al een routine ingebouwd, die start zodra je “goodmorning Google” of “Goedemorgen Google” zegt. Je kunt echter ook zelf een Routine instellen, zoals Google het noemt, in de Google Assistant app. Je kunt een van de 6 preselected routines selecteren, zoals ‘Goedemorgen’ of ‘Woon-werkverkeer naar je werk’, of je eigen route maken.

In principe kun je zelf helemaal los gaan, van het afspelen van rustige natuurmuziek om langzaam wakker te worden tot het aanpassen van je slimme thermostaat, zoals een Nest.

Conclusie: dit is nog lang niet alles..

Ondanks dat er best al wat grappig functies in de Google Home zitten, komen er snel meer op markt. Ik ben benieuwd wat het uiteindelijk allemaal gaat kunnen, maar lang hoeven we zeker niet te wachten!

De lijst wordt aangevuld waar mogelijk, mocht je ook een handy tric hebben, laat het ons weten! Voor nu moeten jullie het met de bonus doen:

Bonus: neem Google Home overal naartoe (zolang er wifi / 4g is)

Als je je Google Home wilt loskoppelen van het stopcontact, op een andere plek wilt zetten of naar buiten mee wilt nemen, kun je er sinds kort een draagbare batterij voor kopen. Neem je Google Home-speaker mee naar in de achtertuin brengen om muziek af te spelen, zónder een verlengsnoer te hoeven gebruiken.