Hoe bewaar ik cryptomunten veilig in 2021?
Cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum kopen is simpel. Het veilig opslaan ervan wordt echter vaak overschat of vergeten. Met de waardestijgingen van Bitcoin en Ethereum in 2021 wordt het veilig opslaan van je cryptomunten steeds belangrijker. Hackers slaan op veel manieren regelmatig toe. Het is daarom cruciaal om je cryptomunten goed en veilig op te slaan. Maar hoe doe je dat nu precies op de juiste manier?
Deze handleiding leert je hoe je je cryptomunten veilig opslaat. Welke wallet de juiste is en welke veelgemaakte fouten je het beste kan vermijden zodat je de hackers altijd voor blijft!
Wat is een Crypto Wallet?
Een crypto wallet is een systeem wat ontworpen is om je digitale cryptovaluta in op te slaan maar welke je ook kan gebruiken om munten op te ontvangen of te versturen. Eigenlijk is het de portemonnee van je Bitcoin of andere cryptomunt die je bezit. Je hebt een wallet nodig om je waardevolle cryptos veilig op te slaan.
Er zijn verschillende wallets beschikbaar. Om te beginnen is er één essentieel verschil tussen de wallets. Dat is of ze ‘hot’ of ‘cold’ wallets zijn.
- Een hot wallet is altijd aangesloten op het internet en kan altijd geopend worden.
- Een cold wallet is niet altijd aangesloten op het internet en geeft je de mogelijkheid om je crytomunten offline te bewaren.
Hot wallets zijn alle online of cloud wallets. Het zijn in feite programma zoals op je mobiele telefoon (Bitpay,Exodus wallet) of in de cloud of op crypto exchanges zoals Binance of Kraken.
Cold wallets zijn alle hardware of paper wallets die van het internet afgesloten kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S Wallet of de Trezor One Wallet. Een hardware wallet onthoud een stuk code wat de blockchain genoemd wordt waarmee bij word gehouden hoeveel crypto je in feite hebt. Daarom kan een hardware wallet kan zelfs ook een stuk blockchain code op papier zijn (een paper wallet).
De cold wallets worden door veel experts aangewezen als de veiligste manier om je cryptomunten te bewaren omdat ze van het internet afgesloten kunnen worden en daardoor ontoegankelijk zijn voor hackers.
Hoe werken Crypto Wallets?
Bijna crypto wallets werken eigenlijk hetzeflde als een online bankrekening. Alleen ben jijzelf 100% verantwoordelijk voor deze rekening en het beheer daarvan. Om dit te faciliteren hebben alle crypto wallets een public key en een private key.
De public key is eigenlijk het adres van je wallet. Als je dus cryptos wilt versturen naar het adres van een familielid dan moet je zijn of haar public key vragen en dan kun je hier een bedrag in de juiste crypto naartoe versturen. Als jij cryptos wilt ontvangen dan hoef je enkel je public key uit te geven. Er zit geen risico aan het uitgeven van de je public key. Dit is enkel het adres waarop ontvangen kan worden en je public key kun je ook ontelbaar keren veranderen zodat hij steeds anders is door middel van de cryptografie.
Hieronder staat een voorbeeld van een public key
27dsajhASDHJ73CAA7906Ee238ASDHSDHsdj52df8973B4064z
De private key wordt gebruikt om transacties die jij zelf doet te autoriseren. Het is van uiterst belang dat je deze veilig voor jezelf bewaart en met niemand deelt! Wil je dus bijvoorbeeld Bitcoins naar je vriend in Australië sturen. Dan vul je zijn public key in als ontvangstadres. Vervolgens vul je de hoeveelheid BTC in dat overgemaakt wordt. En om de transactie te bevestigen voer je je private key in.
De meeste hardware en software wallets hebben ook een recovery phrase. Dit is een sequentie van 12 of 24 willekeurig geselecteerde woorden die in het geval van het verlies van een private key gebruikt kunnen worden om weer toegang tot de wallet te krijgen als laatste redmiddel. Bewaar deze 12 of 24 woorden dus zeer zorgvuldig (het liefst op wat meerdere veilige plekken). Zonder deze woorden of je private key is er geen enkele toegang meer tot je cryptomunten.
Verschillende Crypto Wallets
Er zijn vier verschillende categorieën van crypto wallets: paper, hardware, cloud, en online. Laten we ze alle vier een goed bekijken.
Paper wallets
De allereerste crypto wallets die er ooit waren zijn de paper wallets of papieren wallets dit zijn goede voorbeelden van cold wallets. De term paper wallet refereert meestal aan de fysieke eigenschap dat je crypto opgeslagen kan worden met een QR code die simpelweg op alleen maar op een stuk papier geprint hoeft te zijn. Papieren wallets zijn een veilige manier om je crypto op te slaan mits je er goed mee omgaat.
Hoewel paper wallet cold wallets zijn komen er wel risico’s bij kijken. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijk beschadigd raken, verbranden, of snel gekopieerd worden met een camera. Om paper wallets minder kwetsbaar te maken lamineren gebruikers ze meestal of maken ze meerdere kopieën die ze op veilige plekken bewaren.
Het is een slecht idee om een foto van je papieren wallet op je computer te laten staan. Als je computer dan gehackt wordt is je papieren wallet ook direct te benaderen door de hacker. De kracht van de papieren wallet is dat het enkel dat stukje papier is wat in feite het geheime adres van je cryptos is.
Hardware wallets
Naast papieren wallets zijn de andere cold wallets de hardware wallets. Deze bewaren je private keys op een externe schijf zoals bijvoorbeeld een USB. Ze zijn heel erg veilig want als je ze uit zet staan ze offline en kunnen ze niet binnen het bereik van hackers komen. Ze zijn gemaakt om gemakkelijk mee te werken, alles wat je hoeft te doen is simpelweg in te pluggen en ze te ontgrendelen en vervolgens kun je transactions voldoen. Hardware wallets worden gezien als de veiligste manier om je crypto valuta op te slaan.
Enkele goede voorbeelden van hardware wallets zijn de Nano Ledger S, de Trezor One of de KeepKey.
Bij je hardware wallet krijg je bij de installatie eenmalig een recovery seed phrase dit is een opsomming van 12 of 24 willekeurig geselecteerde Engelse woorden die je in de correcte volgorde moet invoeren als je je wachtwoord van je wallet vergeten bent. Het is essentieel om deze woorden goed te onthouden. Verstandig is het om deze volgorde van 12 of 24 woorden op een briefje te schrijven en deze in een kluis of andere veilige plek te bewaren. Je kan er ook een kopie van maken en deze bij een familielid of in een kluis te laten. Als je deze sequentie kwijtraakt en ook je wachtwoord vergeet dan ben je ook al je cryptomunten kwijt die op je hardware wallet staan. Goed bewaren dus!
Cloud Wallets / Exchanges
Een derde manier om je cryptomunten op te slaan is op een exchange. Een exchange is ook een hot wallet omdat ze altijd online zijn en daarom nooit uitstaan. De grootste Cryptomunten exchange ter wereld is momenteel Binance welke nagenoeg alle grote cryptomunten aanbied. Wanneer je hier een account aanmaakt kun je hier tegen de wereldwijd scherpste tarieven alle cryptomunten kopen en tegelijk bewaren in de exchange wallet. Dit is heel fijn als je vaak handelt in cryptomunten en niet steeds alles op je hardware wallet wilt versturen.
Het nadeel van je cryptos bewaren op een exchange is echter dat veel crypto exchanges in het verleden helaas wel eens gehackt zijn (Bitfinex Hack) wat het risico op het kwijtraken van je waardevolle crypto’s via exchanges dus groter maakt. Echter werken de exchanges ook goed aan hun bescherming tegenwoordig en is de kans op het hacken klein, maar niet onmogelijk.
Software Wallet
Een laatste optie is om je cryptos op een software wallet te bewaren zoals Bitpay of Exodus. Dit is simpelweg een app op je telefoon welke je met een wachtwoord opent en waar je de cryptomunten op kunt ontvangen en versturen. Bij veel software wallets krijg je ook een 12 of 24 recovery seed phrase welke het zeer veilig maakt om ze te bewaren. Echter is het een hot wallet welke altijd online staat en daardoor toch binnen bereik van hackers kan zijn.
Dus, wat is het veiligst?
Gezien het feit dat hot wallets altijd gevonden kunnen worden door hackers en cold wallets van het systeem gehaald kunnen worden en dus niet gezien kunnen worden door hackers is het verstandig om het grootste kapitaal van je cryptowallets op te slaan op een cold wallet. Helemaal als je deze voor de lange termijn wilt bewaren.
Wereldwijd is de best beveiligde cold wallet de Ledger Nano S welke nagenoeg alle cryptomunten ondersteund en kan bewaren. Klik hier voor meer info.
Als je echter ook nog actief wilt handelen met je cryptos dan kun je een klein deel op een exchange zoals Binance zetten om zo koerswinsten proberen te pakken. Maak hier een gratis account aan op Binance en ontvang via onze link maar liefst 10% korting op al je trades!