Top 5 nieuwe gadgets in de automotive (2020)

Voor dit jaar wordt er veel nieuws verwacht in de auto-industrie. Niet van de autofabrikanten zelf, die kampen met terugvallende verkopen, toenemende emissie-eisen en zullen niet met veel technologische vernieuwingen komen.
Gelukkig hebben we Elon Musk, die in januari bevestigde dat Tesla dit jaar nog met een volledig autonome auto zal komen! Maar die voorspelling deed hij ook in 2017, 2018, en 2019 en meer realistisch voorspelde Apple’s Steve Wozniak recentelijk dat de volledig autonome auto er niet zal komen “during his lifetime”. Dus we hebben een aantal technologische vernieuwingen op een rijtje gezet waarvan we zeker weten dat je ze dit jaar nog kan aantreffen- wellicht motiveren we je zelfs om ernaar op zoek te gaan.
1. Bumper
Een nieuw bedrijf, Bmmpr, uitgesproken als “bumper” is een autoalarm van deze tijd: een apparaat dat je zelf in drie minuten onder het stuur van je auto kan installeren. Je krijgt een melding op je smartphone als je auto wordt geraakt door een object of voertuig, ingebroken, gestolen of gesleept. Je kunt de gevoeligheid aanpassen van de impact waarop het apparaat reageert, zodat je geen alarm krijgt bij bijvoorbeeld een windvlaag. In het geval van een impact van de ingestelde sterkte wordt een veelheid aan gegevens via een mobiele verbinding rechtstreeks naar je smartphone verzonden. Zo laat deze je weten wanneer de impact plaatsvond, waar je auto beschadigd is en de ernst van de impact.
De GPS-functie van het apparaat kan ook helpen je auto te vinden als deze is gestolen of als je bent vergeten waar je had geparkeerd. Een autobeveiligingssysteem dat écht nuttig is, en niet een sirene waar toch niemand op reageert. De Bmmpr One gaat over de toonbank voor $ 250 en kost na het eerste jaar een jaarlijkse vergoeding van $ 35.

2. Draadloze Apple CarPlay
Met Apple CarPlay en Android Auto kun je apps zoals Google Maps, Spotify en andere applicaties vanaf je smartphone gebruiken op het infotainmentscherm van je auto. Zoals Apple als Android moeten nu nog via een USB-kabel op het voertuig worden aangesloten, maar dit begint te veranderen met de introductie van Wireless Apple CarPlay en Android Auto Wireless. Je auto moet wel WiFi ondersteunen (op dit moment onder meer al Audi en BWM), of in het geval van Android Auto deze optie verkrijgen met een stereo van bijvoorbeeld JVC, Kenwood en Pioneer.
Als je auto over zowel het draadloze Apple CarPlay als een draadloze oplaadmap beschikt kun je zowel je telefoon opladen als Apple CarPlay gebruiken door de telefoon eenvoudig op de oplaadmap te plaatsen. De nieuwste versie van CarPlay (die nu in Beta wordt uitgebracht) wordt geleverd met een nieuw dashboard dat een weergave met twee panelen biedt die zowel maps als muziek tegelijkertijd kan weergeven, waardoor je niet steeds handmatig tussen schermen hoeft te schakelen.
Ook kun je nu met de telefoon bellen terwijl je CarPlay tegelijkertijd gebruikt. Google heeft onlangs een update voor zijn Android Auto-systeem uitgebracht met een nieuwe interface die lijkt op die van Apple CarPlay. De technologie van mobiele apparaten ligt doorgaans ongeveer vijf jaar voor op de infotainmenttechnologie van auto’s, dus de mogelijkheid om je telefoon te gebruiken via het infotainmentsysteem van je auto haalt veel stress weg die die wordt veroorzaakt door de slechte interfaces van autofabrikanten.
3. e-Palette
Onder de noemer autonome voertuigen is er toch wel groot nieuws dit jaar, en dat komt van Toyota. Eind januari lanceerde Toyota in Amsterdam haar nieuwe mobiliteitsmerk met de naam “Kinto” als een “defensieve” stap om meer inkomstenstromen te genereren en ook om zich voor te bereiden op de komst van autonome taxi’s.
Kinto bundelt diensten die Toyota in Europa al aanbiedt of heeft getest in vier categorieën: leasing, korte termijnverhuur, carpoolen en abonnementsdiensten. Een belangrijk onderdeel van dit concept is het autonome elektrische multi-purpose voertuig e-Palette, waarmee Toyota zich wil meten met de grote Techbedrijven. Op de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo zal Toyota 20 van zijn e-Palette’s als autonome shuttles in het atletisch dorp inzetten om atleten te vervoeren.
De shuttle kan naast de staande reizigers maximaal vier passagiers tegelijkertijd in een rolstoel vervoeren en heeft een elektrische oprijplaat voor eenvoudig en snel instappen. Toyota hoopt met de mobiliteitsdiensten zoals leasing en carsharing ervaring met vlootbeheer op te doen, nodig voor wanneer de autonome taxi’s hun introductie maken.
4. Achterbank
Als reactie op de dramatische verhalen over kinderen en huisdieren die onbewust op warme dagen op de achterbank van auto’s zijn achtergelaten, zijn autofabrikanten begonnen deze informatie mee te nemen in het ontwerp van het infotainment systeem. Bekend van de pop-up wanneer je de reis begint met 8 regels die benadrukken dat je je ogen niet van de weg mag halen, en die je dwingen om je ogen van de weg te halen voor een aantal secondes.
Maar deze systemen onthouden of je de achterdeur van het voertuig hebt geopend voordat de reis begon, en laten een pop-up op het scherm zien die je eraan herinnert om de achterbank te controleren. We hebben allemaal drukke schema’s en dagen waardoor we vergeetachtig worden, dus eenvoudige herinneringen zoals deze zijn nuttig, vooral wanneer ze onze geliefden helpen beschermen.
5. Parkeerassistentie

Hyundai heeft onlangs een slimme parkeerassistentie geïntroduceerd onder de naam ‘Remote Smart Parking Assist’ wordt genoemd. Het unieke is dat je auto zichzelf kan parkeren zonder dat je achter het stuur hoeft te zitten. Stel je komt uit de supermarkt en iemand heeft te dicht naast je auto geparkeerd, waardoor je er niet meer in kan. Via een knop op de sleutelhanger rijdt de Remote Smart Parking Assist de auto zelfstandig naar voren of naar achteren uit de parkeerplaats.
Om de kans op een botsing met een voetganger of een andere auto tijdens het proces te voorkomen, controleren de verschillende actieve sensoren de omgeving en zullen de auto stoppen als ze iets op zijn weg detecteren. Een functie die wel eens heel goed van pas kan komen, en Hyuandai introduceert deze op steeds meer modellen.
Van grote autoproducenten naar kleine innovatie bedrijven
Het leuke aan de huidige ontwikkelingen is dat tal van kleine gespecialiseerde bedrijven applicaties ontwikkelen die het comfort van de huidige auto’s verbeteren. De fabrikanten zijn hier niet zo in gespecialiseerd, en de kleine selectie die we hier hebben besproken laat zien hoe technologie het comfort én de veiligheid van een auto kan verbeteren.