De ontwikkeling van USB-C

Na jaren gebruik te hebben gemaakt van verschillende USB-standaarden, is de elektronica-industrie in 2016 overgestapt op USB-C. Het bekende platte, rechthoekige stekkertje verdwijnt. USB-C is een universele aansluiting die zijn voorgangers gaat vervangen. De nieuwe vorm biedt tal van voordelen, maar er kleven helaas ook nadelen aan. Bij Techwriter hebben we even onderzoek gedaan naar de opkomst en de ontwikkeling van USB-C.

Een korte historie van USB

USB (universal serial bus) is misschien wel de bekendste aansluiting die er op elektronica te vinden is. De eerste versie (1.0) werd al in 1996 geïntroduceerd. In de jaren daarop volgden de 2.0, 3.0 en 3.1 versies. Het USB-IF (Implementers Forum) is verantwoordelijk voor de bestaande USB-standaarden en is gestart met versie 3.1 in 2013. De verschillen met 3.0 zijn groot. De 3.1-standaard verdubbelt de maximale overdrachtssnelheid tot 10 Gbit/s, heeft de mogelijkheid om dataprotocollen te mengen en kan een maximaal geleverd vermogen leveren van 100 W.

USB-C connector als aanvulling op USB 3.1

Tegelijkertijd met USB 3.1 kondigde het USB-IF de komst van USB-C aan. Alhoewel het als hetzelfde klinkt, zijn er toch wezenlijke verschillen. USB 3.1 is een standaard, terwijl USB-C slechts de connector is. In principe zijn de twee zaken dus gecombineerd: een nieuwe connector met het vernieuwde 3.1 protocol. De connector heeft daarmee wél de voordelen ten opzichte van vorige USB-versies.

usb-c connector
de USB-C connector

Het voordeel van gemende dataprotocollen

Voor USB 1.0 tot 3.1 zijn er in twee types aansluitingen: A en B. Type-A is de meest bekende: de grote USB-Connector die onder andere op je computer, toetsenbord en externe harde schijf zit. Type-B wordt slechts gebruikt voor mobiele apparaten, zoals telefoons, maar ook oudere printers. Veel mensen zijn bekend met mini-USB en micro-USB. die laatste wordt veel gebruikt op het gros van de smartphones.

Nu is er met USB-C een belangrijke revolutie geweest in de compatibiliteit van de aansluitingen. USB A en -B waren tot nu toe altijd verplicht bij elke nieuwe versie (bijvoorbeeld van 3.0 naar 3.1) compatibel te zijn met oudere versies. De vernieuwde USB-C connector was dat niet. De compleet nieuwe aansluiting is zo compact dat er geen twee types meer nodig zijn, en daarmee is dus ook de compatibiliteit met oudere apparaten komen te vervallen.

Daarnaast is de USB-C connector onzijdig. Dit betekent dat deze connector aan beide kanten van de USB-kabel kan zitten. Hiermee zijn type A en B variaties overbodig geworden.

Gestage transitie naar USB-C: een evolutie i.p.v. revolutie

De overgang op een nieuwe aansluitingsvariant gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Er zijn over de jaren gewoon zó ongelooflijk veel apparaten en aansluitingen op de markt gebracht onder de oude USB aansluitingen, dat het jaren zal duren voordat iedereen over is. Een belangrijk nadeel & daarmee oplossing van de connectiviteitsproblemen zijn daarom de noodzaak van USB-C Adapters als tussenoplossing. Deze aansluiting accessoires USB-C compatibel met oudere USB-versies op randapparatuur als externe harde schijven.

Nu is het wel zo, dat bijna alle relevante elektronicabedrijven zich hebben gevoegd naar de nieuwe USB-C aansluitingen. Vele hebben zich aangesloten bij de transitie, inmiddels al bijna 900 bedrijven waaronder de grote namen als Apple, Samsung, Microsoft en Intel.

Ook de kleinere pc-fabrikanten zoals HP, ASUS en Dell doen mee. Daarnaast zijn bepaalde fabrikanten, zoals Samsung, ook al voor hun smartphones overgetapt op USB-C.

De reden dat USB-C toch al redelijk snel voet aan de grond heeft gekregen heeft hier zeker verband mee. De USB-C aansluiting is inmiddels op veel apparaten terug te vinden en groeit daardoor snel in gebruik. Het pushen door de grote IT jongens heeft daarmee zeker bijgedragen aan de snelle acceptatie van USB-C!

Technologie-adoptie model
Technologie adoptie model – bij USB-C is het goed gegaan!

De voordelen van de nieuwe USB-C Connector

Een groot pluspunt van de USB-C connector is dat deze omkeerbaar is. Het maakt dus niet uit hoe je de kabel in je laptop, smartphone of ander apparatuur steekt, zals bij de oude USB aansluiting. USB C past altijd!

Een tweede pluspunt is dat de USB-C-connector aan beide kanten van de USB-kabel kan, waardoor veel verschillende aansluitingen op den duur komen te vervallen. Daarnaast wordt het mogelijk dat apparaten met USB-C-poorten elkaar kunnen opladen. Verbind je een Google Pixel-laptop met een Apple MacBook via een USB-C-kabel, dan laadt eerstgenoemde de Macbook op.

USB-C is net een Protococktail

Een USB-C-eigenschap die vrijwel alle fabrikanten toepassen, is de ondersteuning om meerdere protocollen te mengen en simultaan uit te voeren. USB-C is een krachtige connector die meerdere taken tegelijk kan uitvoeren.

Een voorbeeld: verbind een Macbook met een USB-C-kabel aan een 4K-scherm, en de monitor laadt de laptop op terwijl hij tegelijkertijd beeld doorstuurt. Sluit je een hub aan op de USB-C-poort dan blijkt er nog veel meer (tegelijk) mogelijk. Zo’n USB C hub kan de laptop via USB-C verbinden met de monitor (via MHL, Displayport of HDMI), de laptop opladen, verbinden met een USB-stick, externe harde schijf en een draadloos toetsenbord / muis. En dat allemaal via één poort. Uiteraard heb je hiervoor een dan wel een all-in-one multipoort adapter nodig. Uiteindelijk – als de meeste apparatuur gebruikmaakt van USB-C – zijn er dus veel minder (en verschillende) kabels nodig om deze met elkaar te verbinden.

usb-c multipoort adapter
Een USB-C multipoort adapter

Het verdwijnen van de 3,5mm-poort

De befaamde 3,5mm-aansluiting is één van de aansluitingen die over de loop van de tijd geïntegreerd zal worden door USB-C. De vertrouwde ( maar stokoude) analoge poort was jarenlang op alle mobiele apparatuur te vinden, voornamelijk voor audio-overdracht. Sinds 2017 schrapt een groeiend aantal fabrikanten de audiojack echter van bijvoorbeeld smartphones. Apparaten met een USB-C aansluiting kunnen namelijk ook gewoon audio overbrengen, waardoor de 3,5mm-poort overbodig is geworden.

Ondanks het feit dat iedereen nieuwe oortjes zal moeten gaan aanschaffen (consumeren, consumeren!) biedt USB-C wel digitale en dus betere geluidskwaliteit. Uiteindelijk kunnen we dus wel profiteren van hoge kwaliteit muziek!

De openheid van de USB-C markt

USB is jarenlang dé industriestandaard  geweest en gelukkig ook open voor ontwikkeling. Een voordeel daarvan is, dat de vooruitgang en doorontwikkeling van producten en aansluitingen niet beperkt is tot 1 fabrikant, welke daarmee eisen kan gaan stellen.

Een goed voorbeeld is namelijk Apple’s eigen Lightning-aansluiting (al in 2012 geïntroduceerd!). Dit was de eerste omkeerbare connector voor mobiele apparatuur. Apple liep op dat vlak dus jaren voor op USB, maar besloot om de standaard voor zichzelf te houden (surprising). Ondanks dat Apple hiermee hoge standaarden kan stellen aan haar (gelicenseerde) producten, drijft het de prijs voor nieuwe technologie sterk op.

Apple blijkt vasthouden aan haar Lightning protocol (thunderbolt)

Alhoewel Apple-computers al sinds 2015 gebruikmaken van USB-C, is de aansluiting nog niet te vinden op mobiele apparatuur als de iPhone en iPad. Die zijn voorzien van Apple’s zelfontwikkelde (dichtgetimmerde) Lightning-poort en daar lijkt Apple voorlopig aan vast te houden. Een reden hiervoor is dat accessoiresfabrikanten een licentie bij Apple moeten afnemen voordat het een kabel ‘Made For iPhone’ mag noemen.

USB-C breekt de markt langzaam open

Toch heeft USB-C veel opgeleverd. Zo’n verplichting is er bij USB-C niet: elk bedrijf mag USB-C-kabels maken en verkopen. Licenties zijn er vrijwel niet. De USB-C connector heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er veel alternatieven (of althans B merken) op de markt zijn gekomen, welke al dan niet het lightning protocol ondersteunen. De prijzen van accessoires zijn hierdoor aardig gedaald, en de markt beging langzaam open te breken.

Toch blijft er veel keus voor de consument. Een simpel connector kabeltje heb je al vanaf €7,00 maar je kunt ook voor uitgebreidere alternatieven kiezen. Zelfs design is een optie. Ikzelf heb sinds kort een Macbook Pro Dock aangeschaft, welke van mijn Macbook Pro een ware machine maakt, met alle aansluitingen die ik ooit nodig ga hebben. En dat zonder de befaamde Apple prijzen!

macbook pro dock x
macbook pro dock

TL;DR – USB-C in een notendop

Dat de ontwikkeling van USB-C behoorlijk wat teweeg heeft gebracht, is vast duidelijk. Een handige connector, gemengde protocollen, hoge snelheden en gegevensoverdracht en het openbreken van een versnipperde markt; alles komt hiermee samen!

Heb jij nog aanvullingen voor USB-C of nieuwe ontwikkelingen die hierbij horen? Laat het ons weten of contact ons. Uiteraard ben je zelf ook vrij om aanpassingen of aanvullingen te suggereren!

Bronnen: computertotaal, usb-c-adapters.