6 tips om sluipverbruik te voorkomen

Wij zijn allemaal op zoek naar manieren, handige tips en goede trucs om de energierekening te verlagen. De energieprijzen rijzen de pan uit en de rekeningen lopen met tientallen euro’s op jaarbasis op. Zelfs op maandbasis kan bepaald gedrag en het gebruik van apparaten ervoor zorgen dat je veel meer geld kwijt bent. Er zijn enorm veel trucs waarmee je energie kunt besparen, maar weinig mensen staan echt stil bij hoe kostbaar sluipverbruik is. In onze blog vertellen we meer over sluipverbruik en hoe je sluipverbruik kunt voorkomen.

Wat is sluipverbruik?

Vrijwel niemand weet hoeveel energie een bepaald apparaat in huis verbruikt, maar we zijn ons er nog minder van bewust hoeveel apparaten die op het stopcontact zijn aangesloten ook stroom verbruiken terwijl we ze niet actief verbruiken. Dan spreken we feitelijk over sluipverbruik. Goede voorbeelden hiervan zijn apparaten die op stand-by staan en dus stroom verbruiken terwijl je niet gebruikt, maar ook opladers van telefoons en tablets die op het stopcontact zijn aangesloten verbruiken stroom. Ook als er geen telefoon of tablet wordt opgeladen. En wat denk je van het verdeelblok met een aan-/uitschakelaar en een lampje? Dat verbruikt ook stroom!

Hoe weet je hoeveel stroom een apparaat daadwerkelijk verbruikt?

Sluipverbruik hoef je eigenlijk niet te meten, want je weet immers dat die apparaten stroom verbruiken. Of je ze nu wel of niet gebruikt. Dat houdt feitelijk in dat deze apparaten dus in normale, meerdere of mindere mate 24 uur per dag en 7 dagen in de week elektriciteit verbruiken en je meter tikt dan ook gewoon door. Een enge gedachte, toch? Met een klein metertje die je op het stopcontact aansluit kun je meten over hoeveel kWh je daadwerkelijk praat. Vermenigvuldig dit met je tarief van het energiecontract en je krijgt een goed beeld van hoeveel energie er eigenlijk wordt verbruikt.

energiemeter sluipverbruik

Wij raden aan om met de energieslurpers te beginnen;

  • Televisies, Blu-ray Disc spelers, soundbars en andere randapparatuur die op stand-by staan
  • Opladers van smartphones en tablets die in het stopcontact zitten
  • Modem van de internetprovider
  • Oplader van de elektrische tandenborstel
  • Stekkerdozen met schakelaar en lampjes

Handige tips en trucs om sluipverbruik de kop in te drukken

Nu wil je natuurlijk weten hoe je het beste sluipverbruik kunt voorkomen zonder dat je de apparaten die elektriciteit verbruiken bij het grofvuil of op marktplaats neerzet. Je kunt met handige trucs het sluipverbruik verminderen al dan niet voorkomen.

  1. Trek de stekkers uit het stopcontact. Een vrij makkelijke en ook logische tip. Ben je klaar met het opladen van een telefoon, tablet of een elektrische tandenborstel? Haal de stekker dan uit het stopcontact, want het is helemaal niet nodig om deze te laten zitten. Ze gebruiken alleen maar onnodig veel stroom.
  2. Koop een stand-by killer. Nee, deze killer maakt niet je apparaat stuk, maar de elektriciteit tussen het apparaat en het stopcontact wordt volledig onderbroken. Het is feitelijk de stekker uit het stopcontact trekken zonder dat je dat ook daadwerkelijk doet.
  3. Stekkers met timers. Of tijdschakelaars. Handige producten die je met behulp van een draaischijf kunt instellen en na die periode gaat het stroom er simpelweg af. Deze kun je tussen apparaten en het stopcontact plaatsen die helemaal geen 24 uur per dag en 7 dagen in de week stroom nodig hebben.
  4. Stekkerdozen met aan-/uitschakelaren plaatsen. Ja, dit zijn ook energievreters en sluipverbruikers, maar ze zijn wel eens stuk energievriendelijker dan de ouderwetse conventionele stekkerdoos. Heb je bij je computer of in de tv kast dergelijke blokken liggen en meerdere apparaten erop aangesloten? Dan wordt het eens tijd om deze te vervangen!
  5. Vervang oude apparaten voor nieuw. Want nieuwe apparaten zijn van zichzelf al een stuk energievriendelijker en verbruiken dus ook minder elektriciteit. Is je tv al meer dan 10 jaar oud en doet de koelkast al decennia lang dienst? Het wordt eens tijd om afscheid van ze te nemen en nieuwe producten ervoor in de plaats neer te zetten.
  6. Vervang spaar-, gloei- en halogeenlampen voor slimme lampen. Want slimme lampen kun je op afstand bedienen en je kunt via de app ook tijdschema’s instellen. Zo worden lampen veel bewuster en dus ook minder gebruikt en voorkom je extra kosten. Een brandende lamp in de douche terwijl hier niemand aanwezig is mag ook worden gezien als sluipverbruik.

Wat kost het sluipverbruik op jaarbasis?

Ben je nog niet helemaal overtuigd van het feit dat apparaten enorm veel stroom kosten en voor torenhoge energierekeningen kunnen zorgen? Laten we dan even vertellen hoeveel geld je op jaarbasis kunt besparen. Uiteraard is dit afhankelijk van je energiecontract en de tarieven je betaalt, maar gemiddeld kun je door sluipverbruik te voorkomen tussen de € 60,- en € 100,- op jaarbasis besparen!