Slimme thermostaat vergelijken, zo doe je dat

De slimme thermostaat is een handig product dat ook steeds vaker wordt gekozen. Het product zorgt er namelijk voor dat je veel bewuster stookt en dat je niet meer onnodig stookt. En dat is niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook voordelig voor de portemonnee. Energie is immers duur genoeg terwijl je bij gasverwarming ook nog eens te maken hebt met belangrijke voorschriften om bijvoorbeeld koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. In onze blog vertellen we meer over de slimme thermostaat en hoe je ze het beste kunt vergelijken.

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Voor de lezers die nog niet weten wat een slimme thermostaat is en wat de functie is, vertellen we iets meer over het product. De naam verklapt het al een beetje, maar een slimme thermostaat is slim en maakt deel uit van je smart home oplossing. Een slimme thermostaat kun je op afstand bedienen, leert jouw weekritme kennen en kan zelfs zelfstandig bepalen of verwarmen wel of juist niet nodig is. Kortom, het apparaat helpt je simpelweg om veel bewuster te stoken en om kosten op de energierekening te besparen.

google nest - slimme thermostaat vergelijken

Verschillende functies

Nu denk je vast en zeker “dat klinkt goed” en je opent direct de pagina’s van je browser om er één te bestellen. En nu komt het, want je ziet al direct dat de keuze reuze is. Er zijn verschillende modellen met uiteenlopende functies en je ziet ook dat de prijzen enorm uiteenlopen. Daarnaast is vaak een slimme thermostaat niet voldoende om milieubewust en energiezuinig bezig te zijn, want je hebt vaak aanvullende producten nodig zoals een slimme meter en slimme radiatorknoppen.

Waar moet je op letten?

Je moet op een aantal zaken letten wanneer je voor een slimme thermostaat gaat kijken. Want de ene thermostaat is zeker de andere niet. Daarnaast heb je niet alleen keuze uit losse thermostaten, maar ook complete pakketten met bijvoorbeeld slimme radiatorknoppen. Die je vaak wel nodig hebt als je bijvoorbeeld met zones wilt werken of als je alleen bepaalde delen in het huis wilt verwarmen.

Geschikt voor de Cv-ketel

Waar je sowieso op moet letten is of de thermostaat geschikt is voor de Cv-ketel die je hebt hangen. Of voor welk soort verwarming je gebruikt. Gebruik je een conventionele Cv-ketel, een warmtepomp, een combiketel of een elektrische? De slimme thermostaten zijn niet voor alle type verwarming geschikt en dan heb je wellicht ook een ander product nodig. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld stadsverwarming hebt.

Wel of niet geschikt voor vloerverwarming

Daarnaast is het belangrijk om te weten of de slimme thermostaat geschikt is voor een vloerverwarming. Heb je vloerverwarming of ben je van plan om vloerverwarming te nemen? Dan moet je wel een exemplaar kopen die hiervoor geschikt is.

Hoe wordt de thermostaat van stroom voorzien?

Kun je de slimme thermostaat dichtbij een elektriciteitsbron plaatsen of heb je meer baat bij een product dat op een accu of op batterijen werkt. Hier heb je verschillende keuzes in. Het beste is natuurlijk om de slimme thermostaat aan te sluiten op het netstroom. Heb je een product dat op een accu of een batterij werkt? Dan krijg je de app een waarschuwing als de accu of de batterijen bijna leeg zijn.

Werken met warmtezones

Wil je met warmtezones werken? Dan is het belangrijk dat je een slimme thermostaat met deze functie koopt. Dan kun je iedere zone in de kamer of in het huis afzonderlijk verwarmen. Deze functie maakt een slimme thermostaat in de regel wel iets duurder.

Verschillende opties

Slimme thermostaten hebben uiteenlopende functies. Een aantal hebben zelfs meerdere functies terwijl je ook hele simpele exemplaren kunt kopen. De stelregel is dat hoe meer functies een slimme thermostaat heeft des te duurder het product wordt. Dat ook vrij logisch is. Je kunt kiezen uit verschillende opties, zoals zelflerende systemen die je gedrag en weekritme leren, apparaten met geofencing waarmee je onzichtbare muren in een woonkamer kunt plaatsen en instelbare warmte zones. Let er ook goed op dat een thermostaat wel met een app kan worden bediend.

Welke merken zijn het beste?

Dan heb je ook nog keuze uit verschillende merken en je komt echt een enorme hoeveelheid merken tegen die zich focussen op het fabriceren van slimme thermostaten en eventueel bijbehorende slimme radiatorknoppen. Ondanks dat iedereen wel in zijn vak gedreven is, is het altijd verstandig om voor een bekend merk te kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan fabrikanten zoals Bosch, AEG, Honeywell en EVE. Ook Google heeft een aantal interessante slimme producten gemaakt die qua test uitstekend uit de bus komen.