DuckDuckGo zoekmachine als alternatief voor Google
In de loop der jaren heeft onze grote vriend Google zijn nederige oorsprong achtergelaten om een van de grootste (zo niet dé grootste) zoekmachines in de wereld te worden. Om de diensten gratis te houden, heeft Google een ingenieus systeem ontwikkeld, waarbij Google jouw gegevens registreert, opslaat en gebruikt om gerichte reclame – Google’s belangrijkste bron van inkomsten – weer te geven. Naarmate het debat over online privacy toeneemt, zijn veel mensen op zoek naar een alternatief.
Een van de gegadigden op de markt is DuckDuckGo, misschien wel dé kandidaat voor een privacy-gerichte zoekmachine. Met de stevige groei die “the Duck” laat zien de afgelopen jaren, vonden we het goed om eens dieper in deze zoekmachine te duiken.
Wat is DuckDuckGo?
DuckDuckGo beschrijft zichzelf als “de zoekmachine die je niet trackt“. De meeste zoekmachines verzamelen je zoekopdrachten en gegevens, waarbij Google zelfs die gegevens aan jouw Google account koppelt. De opgenomen gegevens worden gebruikt om je zoekresultaten te personaliseren en om je uiteindeljike gerichte reclame te tonen. Maar DuckDuckGo (DDG) probeert het op een andere tour: het houdt je niet bij en kiest ervoor om je zoekresultaten niet te personaliseren.
De site is sinds de oprichting gestaag gegroeid van gemiddeld 79.000 zoekopdrachten per dag in 2010 naar zo’n pakweg 23,5 miljoen zoekopdrachten p/d en 19 miljard zoekopdrachten p/m in het laatste kwartaal van 2018. Een deel van deze groei is te danken aan DDG’s partnerships met browsers, zoals Firefox en Apple’s Safari. Daarnaast werken ze ook samen met veel Linux-besturingssystemen en bestaan er native apps voor zowel Android als iOS. Deze methode van meeliften op de grote jongens – ook wel piggybacking genoemd – heeft DuckDuckGo tot nu toe geen windeieren gelegd!
oor degenen die al een stap verder gingen in de anonimiteit: gebruikers van de TOR-browser worden standaard ook voorzien van DuckDuckGo zoekresultaten. DDG probeert zich dan ook – volgens eigen zeggen – te richten op zoekresultaatkwaliteit boven kwantiteit, met resultaten uit meer dan 400 gecheckte bronnen.
DDG biedt daarnaast nog een extraatje aan, voor als de getoonde zoekresultaten niet voldoende bij je wensen aansluit: met de bangs-functie van DDG kun je direct zoeken naar sites van derden en zelfs andere zoekmachines.
Wie is de eigenaar van DuckDuckGo?
DuckDuckGo werd voor het eerst gelanceerd in 2008 door oprichter en CEO Gabriel Weinberg. Het is nog steeds eigendom van Weinberg en wordt ook gerund door hem onder het particuliere bedrijf DuckDuckGo Inc. Het bedrijf heeft momenteel 45 medewerkers die achter de schermen werken aan de verdere ontwikkeling van DDG. Best een aardige workforce voor een “derderangs” zoekmachine!
Nu we toch op het heikele punt van privacy zijn aangekomen: het kan belangrijk zijn om een beetje meer te weten over de mensen die aan de top van de bedrijven staan, waar je je gegevens aan toevertrouwd.
Gabriel Weinberg ontwikkelde voor de oprichting van DDG een van de eerste sociale netwerken, Names Database. Later verkocht hij dit bedrijf voor ongeveer $10 miljoen in 2006. Weinberg gebruikte de opbrengst van de verkoop voor de ontwikkeling van DDG, zodat hij deze zelf kon financieren in de eerste jaren van het bedrijf. Weinberg was later mede-auteur van Traction, een boek over startende groei. In dit boek, breidt hij er uitbundig over, maar vanwege zijn standpunt over privacy van gebruikers wordt hij regelmatig als deskundige bron genoemd door de nieuwsgemeenschap.
Maar nu de Million Dollar Question:
Hoe verdient DuckDuckGo haar geld?
De oorspronkelijke geldinjectie van Weinberg heeft het bedrijf enkele jaren overeind kunnen houden. Na een aantal jaar was er echter reden om geld op te halen, dus in 2011 investeerde durfkapitaalonderneming Union Square Ventures in DDG. Deze eerste financieringsronde leverde DDG een extra $3 miljoen op.
Risicokapitaalinvesteringen maken een bedrijf echter niet winstgevend, zoals we vaak zien bij mislukte crowdsurfing of durfinvesteringen in Nederland. Om toch een financieel duurzaam bedrijfsmodel te creëren, startte DuckDuckGo toch maar met reclame, door middel van advertenties die getoond worden.
In tegenstelling tot andere zoekmachines zijn de advertenties echter niet gebaseerd op gerichte gegevens. DuckDuckGo’s grootste kracht, zoals ze zelf melden, is dat de advertenties uitsluitend gebaseerd zijn op de trefwoorden die je zelf invult bij een zoekopdracht. Omdat DuckDuckGo te klein was om zelf een advertentieplatform te bouwen, heeft de zoekmachine zich aangesloten bij het syndicaten partnership van Yahoo, dat deel uitmaakt van de Yahoo-Microsoft zoekalliantie.
In Nederland komt het dus in feite op neer dat je advertenties krijgt te zien die draaien op het Bing Ads platform. Vrij belangrijk, indien je als bedrijf óók zichtbaar wilt zijn met betaalde advertenties op DDG.
Hoewel DDG geen persoonlijke gegevens verstrekt aan deze bedrijven, kan het samenwerken met twee van de grootste techreuzen in de wereld, redelijke twijfel oproepen omtrent privacy. We verwonderen ons niet als menig gebruiker zich achter de oren krabt bij het horen van deze partnership.
DuckDuckGo weet dit natuurlijk harstikke goed, dus dat is zeker de reden waarom DDG je toestaat en zelfs aanmoedigt om naar de instellingen te gaan en advertenties(voorkeuren) te beheren of zelfs uit te schakelen. Een belangrijk punt in de DuckDuckGo vs. Google strijd, want Google is – zelfs na de AVG / privacywetgeving – zeker niet de partij die je het gemakkelijk maakt, laat staan meehelpt.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat DuckDuckGo ook onderdeel is van Amazon en eBay’s affiliate programma’s. Dit betekent concreet dat als je doorklikt naar een van deze twee sites uit je zoekresultaten en een aankoop doet, DDG een klein percentage van de verkoop krijgt. Verder niets mis mee uiteraard.
Ondanks dat DDG wel gedwongen is om een verdienmodel te ontwikkelen voor haar groeiende zoekmachine, blijft het feit dat DDG hier wel transparant in is. Bijna overal kun je lezen hoe DDG haar geld verdient en dit aanpakt, in vrij simpele en begrijpelijke taal!
Kunnen we DuckDuckGo vertrouwen?
Misschien heb je gemerkt dat de grote techbedrijven niet de meest betrouwbare bedrijven in deze wereld zijn. De lijst van dubieuze praktijken en activiteiten omvatten o.a. onethische gegevensverzameling, een onvermogen om je gegevens te beschermen en dataoverdracht aan de overheid. Het is dus niet meer dan logisch dat je je toch afvraagt waarom The Duck wel te vertrouwen is. Daarom even op een rijtje hoe jouw informatie op dit moment door DDG wordt gebruikt.
De privacy achtergrond van de oprichter en het hybride businessmodel van het bedrijf zijn gelukkig prima uitgangspunten, maar de privacy statement van het bedrijf is best wel bewonderenswaardig:
Privacy beleid
Het duidelijk geschreven privacy beleid van DDG geeft meer dan genoeg uitleg, met details over de )(kleine hoeveelheid informatie die ze verzamelen. De sleutelwoorden zijn dat ze “geen IP-adressen of unieke User Agent strings opslaan” en alleen een cookie instellen voor het opslaan van site settings. Er vanuit gaande dat Google zowat overal cookies voor opslaat en gebruikt, is het in ieder geval een heel vooruitgang!
Bij deze ook een nice stukje clearance uit de verklaring:
“…. we will comply with court-ordered legal requests. However, in our case, we don’t expect any because there is nothing useful to give them since we don’t collect any personal information”. Nice.
The Duck.
Open Source
Waar de meeste techbedrijven schuilen achter hun eigen ontwikkelde software, systemen en licenties, maakt DuckDuckGo gebruik van vrije, open source software (FOSS). Ook heeft het bedrijf delen van hun eigen software open source gemaakt.
Veel van de ontwerpen van de site, mobiele apps, browserextensies, whitelists en overige applicaties zijn beschikbaar op DuckDuckGo’s GitHub pagina. Hoewel de primaire zoekkern hun wettelijk eigendom is, betekent open-sourcing dat de meeste andere delen van de site en de code, indien je dat zou willen, gewoon inzichtelijk zijn.
Donaties aan Privacy
Zoals veel bedrijven schenkt DDG ook een deel van hun inkomsten aan goede doelen. Alleen selecteren de personen bij DDG specifiek organisaties die hun “visie op het verhogen van de standaard van online vertrouwen” delen.
Elk jaar selecteert DuckDuckGo een nieuwe groep van organisaties, waarbij zelfs RedditGo een beroep doet op suggesties van Reddit. Tot op heden hebben ze 800.000 dollar gedoneerd aan de door hen gekozen begunstigden.
DDG gaat verder dan zoeken
In januari 2018 heeft DuckDuckGo zijn diensten uitgebreid. Naast een zoekmachine heeft het een reeks tools uitgebracht om je te helpen je privacy op het internet te behouden.
Ze hebben hun browserextensies en mobiele apps vernieuwd en voorzien van traceerbescherming, encryptie en snelle toegang tot hun privé-zoekopdracht. De update heeft ook een Site Privacy Grade rating van A tot en met F toegevoegd, zodat je kunt meten hoeveel een site je privacy bewaakt!
DuckDuckGo vs. Google
Naast zoeken zijn enkele van de meest gebruikte software op het web van Google, waaronder Gmail, Docs, Drive, Calendar en nog veel meer. Google’s toegang tot grote hoeveelheden van jouw persoonlijke gegevens betekent dat de resultaten diepgaand kunnen worden gepersonaliseerd en hun zoekpagina trekt het allemaal samen op één plaats. DuckDuckGo daarentegen heeft geen persoonlijke gegevens om uit te putten en onderscheidt zich op andere manieren.
De privacy-gerichte omgeving is bijna precies het tegenovergestelde van de zeer doelgerichte omgeving van Google. Er zijn geen gepersonaliseerde advertenties, geen persoonlijke zoekresultaten en geen filterbubbel. Uiteraard kan personalisatie je zoekresultaten verbeteren, maar die mening is up-to-you.
Voor de privacy-minded, is het gebrek aan tracking waarschijnlijk een reden om wel over te stappen. DuckDuckGo heeft echter nog een andere truc in petto: bangs.
Bangs zijn een soort koppelingen, die ervoor zorgen dat je sites van derden direct vanuit DuckDuckGo kunt doorzoeken. Stel dat je wilt zoeken op facebook, vanuit DDG. De Search Operater van Google zou een zoekopdracht zijn door “site:facebook.com” in te voeren. Met DDG voer je de bang “!facebook” in. Bij het intypen van “!” verschijnt overigens direct een reeks opties.
Er is echter 1 groot verschil: het doorzoeken van een specifieke site met een bang (en er zijn inmiddels duizenden bangs beschikbaar) brengt je direct naar de site, in plaats van de resultaten te tonen in de zoekmachine.
Mocht je via DDG Google willen doorzoeken, maar dan op de pivacy-vriendelijke manier, dan kun je eenvoudig ‘!g’ toevoegen voor je zoekopdracht en je krijgt zo de op-maat resultaten van Google te zien.
DuckDuckGo Apps en uitbreidingen
Op dit moment zijn de meesten van ons al helemaal gewend aan bestaande besturingssystemen, browsers en apps. Google is in principe overal aanwezig en breed toegankelijk op bijna elk apparaat, scherm en browser. Voor DuckDuckGo betekent dat het net als Google overal beschikbaar moet zijn waar mensen het nodig hebben.
DDG is daarom sinds kort afgestapt van de web-only oorsprong en heeft het de stap richting mobiele apps en browserextensies gezet, die privacy-gerichte functies toevoegen aan de privé-zoekactie.
DuckDuckGo op uw browser
DuckDuckGo kun je gewoon gebruiken als zoekmachine op de meeste gangbare browsers, maar de grote browsers (Chrome, Firefox, Opera en Safari) hebben ook een speciale DuckDuckGo extensie. Deze extensie blokkeert verborgen reclametrackers, dwingt sites naar HTTPS waar het beschikbaar is en geeft je snel toegang tot een zoekopdracht via DuckDuckGo.
Hier is de download: DuckDuckGo Privacy Essentials voor Chrome | Safari | Firefox | Opera (gewoon gratis)
DuckDuckGo Mobiele Apps
DuckDuckGo heeft daarnaast zowel Android- en iOS-apps, welke doorbouwen op de functies van de browserextensies. Tracking preventie, encryptie en DDG’s private search zijn allemaal ingebouwd in een minimale mobiele webbrowser. Een positief punt is dat de app daardoor super lightweight is; en dus ook snel! Met een druk op het fire pictogram in de browser kun je alle surfgegevens wissen en alle actieve tabbladen sluiten.
Er is een basisfunctie voor bookmarking voor toegang tot je favoriete sites, maar er zijn weinig andere functies. Mocht je veelvuldig browsern op je telefoon, dan is dit helaas geen waardige vervanging van je browser. Het is echter wel handig voor wanneer je naar iets gevoeligs moet zoeken.
De DuckDuckGo Privacy Browser kun je hier downloaden voor Android | iOS (ook gratis)
Geef de Duck een Go!
Long stoy short: onze vriend Google werd de dominante force in de zoekmachinewereld, door gepersonaliseerd zoeken aan te bieden. Ze hebben hiervoor ongelooflijk nuttige apps en diensten gebouwd, die over de tijd steeds meer van onze gegevens vastleggen om de zoekresultaten verder te verbeteren. In het licht van verschillende privacyschandalen in de afgelopen jaren, mede doordat bedrijven als Google gedwongen worden om deze gegevens te delen met overheden en instanties, zullen we toch moeten nagaan of we niet voorzichtiger met onze gegevens moeten omspringen.
DuckDuckGo focust zich in eerste instantie op de privacy-minded, maar het is zeker geen nicheproduct meer. Met een reeks nuttige functies, waarvan sommige niet eens beschikbaar zijn op Google, laat DuckDuckGo zien dat gebruikersprivacy en bruikbaarheid elkaar niet uitsluiten. Is het daarmee de ultieme uitdager en vervanger van Google? We denken op dit moment nog van niet, maar het is zeker één van de gegadigden voor de toekomst!